2012. április 15., vasárnap

A szemek rajzolása 2.

Sok idő eltelt az 1. rész óta, de most végre összeszedtem magam és az anyagot a bejegyzéshez, úgyhogy itt van egy haladóbb változat a szem rajzolásához.

A szem részei
Ezen a képen láthatóak a szem részei. Érdemes alaposan tanulmányozni, de talán még jobb, ha előveszel egy tükröt és saját magadon is megfigyeled az egyes részeket.
A szemöldök a szemöldökcsont felett van, de a sűrűsége, vastagsága, vonala, kezdő- és végpontja teljesen egyéni, főleg férfiaknál, akik nem használnak szemöldökcsipeszt. :) A szemöldök alatti bőr egy kicsit domború, ezért valószínűleg fény csillan meg rajta. Szintén teljesen egyéni, hogy ez a nem mozgó felső szemhéj mennyit takar el a mozgó szemhéjból, és így milyen alakú szemredőt képez. Alább láthatsz néhány példát, van akinél nagy a szemredő és a szempillasor közötti távolság, és van akinél a nem mozgó szemhéj teljesen rálóg a mozgó részre és nagyrészt eltakarja azt. Idősebb embereknél ez főleg megfigyelhető, ahogy a kor előrehaladtával megereszkedik a bőr. Ázsiai szemtípusnál pedig hiányzik a szemredő, nincs ilyen bemélyedés a szemöldök és a szempillasor közötti bőrön.
Különböző típusú felső szemhéjak
A következő, amit alaposan figyelj meg a képen és a tükörben is, az a belső szemzug (medial canthus). Ez a rész mindig nedves, ezért picike kis fény csillan rajta. Voltaképpen két része is van, a legbelső rózsaszínűbb (grafitrajzon sötétebb) és háromszög alakú, majd jön még egy világosabb sáv, és csak azután a szemgolyó fehér része. Ha elég nagy méretben rajzolsz, akkor ezt szépen lehet ábrázolni, és sokat hozzátesz a rajzolt szem realisztikusságához.

Azt már az előző részben is említettem, hogy a szem fehérje valójában nem fehér, sőt ha árnyék esik rá, akkor egészen sötét részei is lehetnek. Célszerű a dörzsceruzán maradt grafittal árnyalni, hogy teljesen simának tűnjön, aztán ahonnan szükséges, gyurmaradírral vissza lehet szedni a világosabb részt, így tűnik majd a szem domborúnak. Figyeld meg (ismét csak a tükörben is, közelről), hogy honnan indulnak a felső és az alsó szempillák. Nem közvetlenül a szemgolyó mellől, hanem a felső és alsó szemhéjnak is van egy vastagsága - ez az ún. vízvonal, általában főleg az alsó látszik -, és ennek a külső részéről nőnek a pillák. Az alsó szempillák rövidebbek és ritkásabbak, a felsők hosszuk miatt árnyékot vetnek a szemgolyóra. Egészen közeli képeken akár az egyes szempillák árnyékait is ki lehet venni az íriszen. Egy korábbi bejegyzésben már szerepelt, de egy kivágott részét felteszem ide újra annak a rajzomnak, ami csak egy szempárról készült, hogy meg lehessen ezt is figyelni.

Az alábbi képek Carrie Stuart Parks könyvéből származnak. Első lépésként egy körsablon segítségével szabályos körként megrajzolja az íriszt, majd annak pontosan a közepére pozicionálja a pupillát. A teljes írisz csak ritkán látszik, például akkor, ha valaki csodálkozva elkerekíti a szemét, általában a szemhéj egy kicsit takar belőle alul és felül is, így azt a részt a körből majd el lehet tüntetni. Próbáld a tükörben megfigyelni, hogy különböző fejpozícióból, vagy különböző arckifejezéseknél mennyi látszódik az íriszből.
Ha megvan az írisz és a pupilla pontos helye, akkor érdemes bejelölni a szemen csillanó fény helyét is. Legjobb, ha a papír fehérsége megmarad ezen a ponton, és nem utólag kell visszaszedni radírral a grafitot. Lee Hammond azt javasolja, hogy a fényt függetlenül attól, hogy a referenciánkon hogy látszódik, redukáljuk le egyre, és azt félig a pupillára, félig az íriszre helyezzük el. Ezt lehet követni akkor, ha a fotónkon nem kivehető a csillanás, de szerintem érdekesebb a tekintet, ha követjük a csillanás(ok) alakját, helyét, ha elég nagy méretű, akkor a benne lévő árnyékokat is.

A szem a pupilla körül és az írisz szélénél általában sötétebb, ezt egy puhább ceruzával, kis vonásokkal érzékeltethetjük. Ezután a kettő között egy keményebb (világosabb) ceruzával  a pupillától kiindulva körben árnyékoljuk az íriszt. Következő lépésként papírceruzával összemossuk az árnyalatokat, a sugaras irányt most is követve, ne keresztben. Ezt a két lépést meg lehet ismételni akár többször is, megfigyelve hol vannak sötétebb helyek, pontocskák, és hol világosabb az írisz, amit gyurmaradírral visszaszedve érzékeltethetsz.
A szem fehérjét csak papírceruzával árnyékoljuk, hogy kellően sima felületnek tűnjön. Ne félj a kifejezéstől, hogy "fehérje", mert valójában sehol sem fehér, sőt egyes helyeken nagyon is sötét lehet, éppen ez adja majd a szem gömbölyűségének érzetét. Ez a rész látható videón is.

A szempillákat utolsó lépésként szoktuk megrajzolni, amikor alatta már kész van a bőr árnyalása. Figyeld meg honnan indulnak, meddig érnek (nem kell mindenkinek műszempilla hosszúság), és lendületes vonásokkal rajzold meg őket. A szempillák a tövüknél sötétebbek, erősebbek, és a végük felé elkeskenyednek, ezt a gyors, felfelé rántott ceruzavonásokkal lehet érzékeltetni.

Legvégül, ha már árnyékoltad a szem minden részét, végezhetsz apróbb módosításokat. A pupillán végigmehetsz még egyszer a legsötétebb ceruzáddal - hiszen a pupilla mindig fekete -, ha esetleg munka közben kicsit grafit kenődött a fényfoltra, akkor azt egy hegyesre sodort gyurmaradírral vagy elektromos radírral tisztára lehet törölni. Kisebb javítások általában szükségesek akkor is, ha már mind a két szem elkészült, hogy egymáshoz igazítsuk az árnyalatokat, vagyis ne legyen az egyik feltűnően sötétebb a másiknál, hacsak nincs az arc azon része árnyékban.

Lesz még egy rész a szem rajzolásáról, "hiperrealisztikus" stílusban.

5 megjegyzés:

 1. A szem az egyik legnehezebb lerajzolható dolog - gondolják sokan. De ez sem igaz. A szem, kifejezetten könnyen rajzolható. 

  VálaszTörlés
 2. igen csak a vég eredmény a nem mind1

  VálaszTörlés
 3. kör sablonnal könnyű szemet rajzolni. én szabadkézzel rajzolom meg a kört...és szabályosan

  VálaszTörlés
 4. A körsablon csak egy körvonalat ad, az még önmagában nagyon messze van a teljesen megrajzolt szemtől, úgyhogy annyira nem teszi se könnyűvé, se biztosan jól sikerültté.

  VálaszTörlés
 5.  Kedves Castia!
  Igaz, amit írsz. De gondolom nálad is úgy szokott menni a szem rajzolás, hogy vagy kör sablonnal gyakorolsz, vagy szabad kézzel :).

  VálaszTörlés