2012. április 19., csütörtök

Ismét ingyenes oktatóvideók!

Ezen a hétvégén újra ingyen, 4 napon keresztül lehet nézni az artistsnetwork.tv-n található videókat. Tavaly már írtam róla részletesebben, úgyhogy abban a bejegyzésben minden információt megtaláltok, a kuponkód és a link is ugyanaz. Ismét csak ajánlani tudom mindenkinek, aki érdeklődik a rajzolás vagy a festés iránt, mert rengeteget lehet ezekből a videókból tanulni.

Ezenkívül - vicces, épp a mai bejegyzésemben írtam, hogy megvettem a könyvét - Carrie Stuart Parks holnap a mi időnk szerint du. 7 és 8 óra között egy órás webináriumot tart, ahol a könyvében is taglalt akvarell portréfestés egyes témáit mutatja be (eszközök, referencia fotó választás, bőrszín elérése, stb.). A webináriumra előre kell jelentkezni, és a feliratkozóknak e-mailben küldik a linket, amiről be lehet lépni.


Ha pedig már úgyis ajánlókat írok, tegnap a bookline oldalán felfedeztem, hogy jelenleg kapható náluk Lee Hammond: How to draw lifelike portraits from photographs könyve, ráadásul a felújított, bónusz dvd-s változat (nekem a régi van meg). 5428,- Ft-ba kerül, sajnos azt nem tudom megmondani, hogy ez mennyivel több esetleg, mintha külföldről rendelné valaki, de szerintem a szállítási költséggel együtt nagyjából ugyanott van (a bookline-ról rendelt könyveket több helyen is át lehet venni Budapesten és nagyobb vidéki városokban is ingyenesen), és országon belül azért egyszerűbb rendelni, illetve gyorsabban kézhez lehet venni.

8 megjegyzés:

 1. Köszi a tippeket! A webináriumra már fel is iratkoztam.:)

  VálaszTörlés
 2.  Elkezdtem nézni az elejét, de annyira fájt a fejem, hogy kénytelen voltam kikapcsolni a gépet és lefeküdni. Elvileg pár nap múlva úgyis küldenek linket, amiről vissza lehet nézni.
  Az artistsnetwork-on most Jan Fabian Wallake kezdő akvarelles sorozatát nézem, nagyon jók. Nem túl hosszú, nem túl bonyolult, de mutat trükköket és elég látványos az eredmény. Ki is akarom próbálni legalább az egyiket most hétvégén.

  VálaszTörlés
 3. Szia! Gratulálok az oldaladhoz! Igényesen és jól felépített, érdekes oldal! Továbbá a munkáid előtt is emelem kalapom! :)

  VálaszTörlés
 4. Szia. Nagyon jó ez az oldal...:) valamennyire én is tudok rajzolni, de legtöbbször halványra sikerül, ezt szeretném továbbfejleszteni, de úgy érzem ehhez már profi segítség szükséges. Elküldöm pár rajzomat...kérlek segíts a további fejlesztésben. köszi

  VálaszTörlés
 5.  Amit tudok javasolni így pár szóban: nézd meg és gyakorold a gömb árnyékolást, és amikor arcot rajzolsz, gondolj vissza rá és fedezd fel a gömbrészleteket a képen (arccsont, orr, száj, stb.). Az arcéleknél a vonalat dolgozd el befelé, hogy ne legyen ennyire élesen körberajzolva. Nagyon szép pontosak a rajzaid, de ha még realisztikusabbat szeretnél, szánj több időt az apróbb részletekre, pl. fül, szem. Erre is találsz leírásokat itt az oldalon. Gyakorolhatod őket külön is egy rajzlapon, mondjuk füleket többféle szögből rajzolva.

  Hogy rákényszerítsd magad a sötétebb árnyalatokra, pontosabban meglásd őket, arra jó módszer, ha kinyomtatod ezt a skálát: http://www.toadhollowstudio.com/images/drawing-tools.pdf és a négyzetek közepébe készítesz egy-egy lyukat lyukasztóval. De elkészítheted magadnak is a skálát keményebb és puhább ceruzákkal, amid van. Aztán ráteszed a skálát a referenciafotóra, és kikeresed a lyukakon keresztül, hogy melyik árnyalat van a legközelebb az adott részlethez. Rögtön látni fogod, hogy általában sok árnyalattal sötétebb, mint amilyennek először hitted. Ezután átviszed a rajzodra ugyanoda, és a lyukon keresztül a megfelelő sötétségűre színezed. Ezt annyi ponton csinálod meg, ahányon csak szeretnéd, és utána már tudsz hozzájuk viszonyítani. Ha úgy érzed, túl sötét lenne a rajzon - mert azért a nyomtatótinta és a grafit nem ugyanolyan - akkor mehetsz egy-két árnyalattal világosabbra a kikeresettnél, csak akkor mindegyik viszonyítási pontot ugyanannyival vedd világosabbra.

  VálaszTörlés
 6.  Ja igen, színes rajzoknál hasonló skálát csinálnék a helyedben azokból a ceruzákból, amik vannak neked. Mindegyik színből egy világos kicsit rányomva, egy közepes és egy sötét, jól rányomva. Aztán ugyanúgy kilyukasztod a közepüket, és azon keresztül meg tudod keresni a legközelebb álló árnyalatot. Színesnél az agyunk be tud csapni árnyékolásnál, mert milyen is az árnyék: szürke vagy fekete. Pedig ha pl. bőrről van szó, akkor a szürke természetellenes színnek fog hatni a rajzon. A normál bőrárnyalatot kell sötétebbre venni, esetleg egy kicsi kékkel rétegezve.

  VálaszTörlés
 7. Rendben van, nagyon szépen köszönöm a sok jó tanácsot :)))))))))))))))))))))

  VálaszTörlés