2011. április 12., kedd

Saját rajz szemről

Hamarosan belekezdek végre a szemek rajzolását taglaló tutorialokba, de addig is itt van egy saját rajz tavalyról. Még nyáron kezdtem el, és végül októberben fejeztem be. Ma már persze sok minden nem tetszik rajta és másképp csinálnám, de kész rajzokba szerintem nem szabad utólag belenyúlni, hiszen csak így követhető nyomon a fejlődés, illetve így lehet tanulni a hibákból.

WIP

kész rajz (Charlize Theron)

4 megjegyzés:

 1. Szerintem nagyon jó lett és teljesen hasonlít! Talán a bal szem pupillája mintha kisebb lenne és nincs teljesen középen. A szemekkel én is sokáig szoktam molyolni és addig radírozom, méricskélem vonalzóval, hogy merre hány milliméter, míg úgy nem érzem, hogy most már elmegy.
  Persze a kész képbe már én sem nyúlnék bele. De ha nem írtad volna, hogy sok minden nem tetszik rajta, akkor első ránézésre én nem találtam volna benne hibát.:-)

  VálaszTörlés
 2. hol vannak a tutorialok? nem csak a szem hanem a többié?

  VálaszTörlés
 3. anwerosa: igen, jól látod, a legnagyobb hiba a pupilla elcsúszása. Lehet, hogy aki kevésbé gyakorlott, vagy nem "rajzos" szemmel nézi, az kevésbé veszi észre, és amíg nem volt digitalizálva, papíron nekem se tűnt fel, de most már ahányszor ránézek, rögtön ott akad meg a tekintetem. A másik, hogy a jobb írisz felső részének sötétebbnek kéne lennie, mert a szempillák árnyékot vetnek rá. Így egy kicsit úgy tűnik, nem egyforma színű a két szem. Ezenkívül ha újra rajzolnám, erősebben árnyékolnám az orr oldalát, a szemöldököt, a belógó hajszálakat... de sok dolgot tényleg csak digitalizálás után lát meg az ember, amíg benne van, papíron látja maga előtt, jónak tűnik. Kíváncsi vagyok mikor jön el az az állapot, hogy utólag, mondjuk 2-3 hónappal a befejezés után is elégedett vagyok egy rajzzal. Eddig nem volt ilyen. :)

  Anonim: ezt nem nagyon értem. Kb. az egész blog azzal van tele. Célszerű a blog elejéről kezdeni: http://rajz-tutorial.blogspot.com/2010_07_01_archive.html a forrásoktól, és aztán időrendben olvasni az anyagokat.

  VálaszTörlés
 4. Hogy mikor leszel utólag is elégedett? Lehet, hogy soha, mert mindig egyre jobb leszel. A rajzolás egy örökös tanulási folyamat.
  Az nem baj, ha meglátod a régebbi rajzokon a hibákat. Szerintem az csak azt jelenti, hogy élesedik a művészi látásod és folyamatosan fejlődsz.:)

  VálaszTörlés