2011. március 9., szerda

A fül rajzolása

Érdekes módon a fület sokan tartják bonyolultnak és tartanak az ábrázolásától. Az igaz, hogy elég komplex formáról van szó, de őszintén: hány embert ismersz meg a füléről? Nem hiszem, hogy túl sokat. Példának okáért felismerheted George Clooney szemeit, Angelina Jolie ajkait, Nicole Kidman orrát, és ugyanez igaz olyan emberekre, akiket gyakran látsz a környezetedben, de ha csak egy fület mutatnának a képen, nagy eséllyel nem tudnád kihez kapcsolni.

Ez persze nem azért van, mert a fül kevésbé lenne egyedi testrész, mint a szem, a száj vagy az orr, nagyon is különböző formája lehet: fejhez simuló vagy elálló, különböző módokon "gyűrött", a fülcimpa lehet szabadon lógó vagy lenőtt, nagyon keskeny vagy megnyúlt is, stb. Sőt olyannyira egyedi a fül, hogy állítólag az ujjlenyomat mellett a füllenyomatot is lehet azonosításra használni bűnügyeknél. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a fül nincs igazán szem előtt, sok esetben félig vagy teljesen eltakarja a haj, ráadásul egészen más formát látunk szemből, profilból vagy 3/4-es profilból.A fentiekből következően én azt mondom, ne görcsölj rá túlságosan a fül rajzolására. Ez nem azt jelenti, hogy hanyagul rajzold meg és ne törődj vele, de egy kis elcsúszás a fülnél nem annyira feltűnő, mint a szemnél vagy a fogaknál. A következő ábrán láthatod, hogy a fül a fények és árnyékok teljes vonulatát felvonultatja, méghozzá elég közel egymáshoz. Fogd fel úgy, mintha csak érdekes formákat rajzolnál, amik néhol fedik egymást, néhol domború és fény csillan rajta, máshol homorú és árnyékban van. Kicsit a drapéria rajzolására is hasonlít, leszámítva a textúrát, ami a fülnél nagyon sima.
Ha még nem láttad vagy nem emlékszel rá, ajánlott átnézni a fényről és árnyékról szóló bejegyzést.

A fülön minden tónust megtalálsz
Nagyítsd ki a képet és nézd át alaposan. Igazából sokat nem tudok hozzátenni, a feliratok alapján és ha ismered az előbb hivatkozott bejegyzést, érthetőnek kell lennie az ábrának. Minden résznek megvan a maga anatómiai megnevezése, de ebbe nekünk felesleges belemenni, ahogy említettem, inkább formaként gondolj rájuk és figyeld meg, hol fedik egymást, hol van vetett árnyék, visszavert fény két árnyék között, hogyan alakul ki az árnyalásból a forma domborulata.


Ez pedig a szokásos lépésről-lépésre ábra: a vázlat után következik a tónusok felvitele, majd az elmosással alakul ki az összes árnyalat. A csúcsfényeket és szükség esetén a visszavert fényt is gyurmaradírral alakíthatod ki. Mivel itt egy olyan felületről van szó, amin elég közel helyezkednek el egymáshoz a különböző árnyalatok, így használd sokat a papírceruzát vagy egyéb kisebb elmosó eszközt (akár fültisztító pálcikát), hogy ezeket a kis átmeneteket ki tudd alakítani. Ne felejtsd el visszasötétíteni azokat a részeket, ahonnan túlságosan elhordtad a grafitot, és ezért kifakult, illetve nagyon figyelj arra is, hogy a megfelelő helyeken meglegyen a visszavert fény egy pici sávban, mert ez sokat segít a gömbölyűség érzékeltetésében.

Végezetül egy referenciafotó a gyakorláshoz, ez most csak egyszerűen az első találat a Google-ról:
A fül bőre olajosabb, mint más testrészeké, ezért sokszor erősebb és több fény csillan rajta.

Kiegészítésként a következő posztban még felteszek olyan videókat, amelyeken a rajzoló szemből, profilból és 3/4-es profilból is megmutatja a fül rajzolását.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése