2011. február 24., csütörtök

Szakáll rajzolása

Egy rész van még vissza a száj körüli témából, szó szerint: az arcszőrzet. A szakáll (bajusz, borosta) rajzolásakor több dolgot is figyelembe kell venni: 
- a formát,
- a teltséget,
- a színezettséget,
- a növekedés irányát.

Amikor tanulmányozod a referenciádat, gondold ezeket végig. Nézd meg, fedi-e és ha igen, mennyire a bajusz a felsőajkat, sötétebbek vagy világosabbak-e a szőrszálak a bőrnél. A teltséget rétegezéssel és árnyékolással tudod ábrázolni. Természetesen nem kell és lehetetlen is lenne minden egyes szőrszálat megrajzolni, de ha a sajátosságokat jól megfigyeled és ábrázolod, akkor a végeredmény elég realisztikus lesz.

Ez a három lépéses módszer, ami persze valójában sokkal több lépésből áll: az első a szokásos felvázolás, itt határozod meg a szakáll formáját. A következő lépésben egy alapot kell adni a szakállnak, vagyis a növekedésnek megfelelően rajzold meg a legsötétebb részeket, és utána a teljes felületen mosd el, hogy mindenhova kerüljön grafit, hiszen a szőr alatt bőr van, ami kilátszódhat, de nem lehet fehér felület. Ebben az esetben a felső ajak nincs takarva, de a felette lévő szőr elég telt ahhoz, hogy árnyékot vessen. Az alsóajak úgyszintén árnyékot vet az alatta lévő területre.
Az első elmosás után jöhet a rétegezés: megint visszarajzolod a szálakat a sötétebb részeken és megint elmosod kissé, ez ad majd teltséget a szakállnak. A világosabb részeken folyamatosan használhatod a gyurmaradírt és a stiftes radírt is visszaszedésre, illetve világosabb szőrszálak kiemelésére. Fontos, hogy ne kezdj firkálgatni, kövesd a növekedési irányt. A rétegezést egészen addig folytasd, amíg elégedett nem vagy a teltséggel és az árnyalatokkal. Az általános növekedési irányhoz képest mindig van pár kóbor szál is, ami másfelé áll, ezeket a végén behúzhatod akár ceruzával, akár radírral (attól függően, sötétebb vagy világosabb a többihez képest), ez csak még realisztikusabbá teszi a rajzot.

A borosta rajzolásánál annyi a különbség, hogy ott több bőr látható, így előbb megrajzolhatod úgy, mintha szőrtelen lenne, majd utána lehet behúzni a szőrszálakat. Egyébiránt ugyanúgy ügyelni kell arra, hogy a bőrhöz képest világosabb vagy sötétebb szőrszálakról van-e szó, milyen sűrűn és milyen irányban nőnek.

Referenciafotók arcszőrzet rajzoláshoz:

Bocsánat, hogy ezt a képet most nincs időm szétvágni (talán nem is baj :)), ez egy elég kontrasztos kép sok árnyékkal, így jól megfigyelhető, hol sötétebb és hol világosabb a szakáll a bőrhöz vagy a háttérhez képest, illetve az irány is elég jól kivehető.

Ez már egy nagyobb felbontású kép (Gerard Butler), borosta gyakorlásához alkalmas referenciafotó.

Jó rajzolást! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése