2011. február 3., csütörtök

A száj rajzolása - haladó

Ez a leírás egy kicsit nehézkes lesz, mert a tutorial, amire hivatkozok, a Deviantart-on található, ahonnan nem lehet képeket máshova feltölteni, vagyis nem tehetem be ide a lépésről-lépésre magyarázat mellé a képet. Ezért ez a link új ablakban fog megnyílni, és azt javaslom, hagyd nyitva így mindkettőt, és a képek tanulmányozása közben olvasd hozzá a leírást. (Aki tud angolul, annak nincs szüksége erre, mert az ábrák mellett ott van a magyarázó szöveg is, néhány kiegészítéssel ugyanezt fogom leírni.)
Kattints ide a kép megtekintéséhez! A tutorial Cataclysm-X munkája.

A legfelső ábra a referencia, amiről a rajz készül. A képen Jensen Ackles szája van. Nem igazán ismerem őt, mivel tévésorozatot nagyon ritkán nézek, filmben pedig nem emlékszem, hogy láttam volna, de ez úgysem lényeges, rajzoláshoz tökéletes ajkai vannak. :) Próbáltam ugyanezt a képet megtalálni, de csak egy másikat találtam, ami nagyon hasonló, ezt a bejegyzés végére feltöltöm, hogy tudd használni gyakorláshoz.


A rajzolás itt is a felvázolással kezdődik, még csak a körvonalak vannak meg, valamint az ajkon látható apró ráncok, amikről már az előző posztban is szó volt. A vázlathoz a rajzoló 0,5-ös mechanikus ceruzát használt HB heggyel.

A második fázisban elkezdi kialakítani a száj struktúráját. Figyeld meg, ahogy a ceruzavonások követik az ajak formáját, ezzel máris a gömbölyűség illúzióját keltve. Azt is figyeld meg, hogy a jobb oldalon van több árnyék, ezért ez a legsötétebb rész, a felsőajak bal oldala valamivel világosabb, az alsóajak bal oldalán és közepén pedig megcsillan a fény, ezért ott kevesebb grafit is elég.

A következő lépésben megerősíti az árnyalatokat, ezzel mélységet ad a rajznak, így máris realisztikusabb. Itt már B-s vagy 2B-s hegyes ceruzát használ. A két ajak találkozásának vonala és a szájsarkak a legsötétebbek.

A negyedik fázisban következhet az összemosás, vagyis blending. Papírceruzát használ hozzá és az eddig fehéren hagyott részekre is visz fel grafitot. Az egész száj puhábbnak hat ettől. Ügyelj arra, hogy a formának és az eddig gondosan húzott ceruzavonásoknak megfelelő irányban végezd az elmosást is, ne keresztbe vagy össze-vissza.

Az összemosástól kicsit kifakulnak a sötétebb részek, ezért ismételten meg kell erősíteni őket. Ahol szükséges, ott a struktúrát adó ráncokat is vissza kell rajzolni, a csúcsfényt pedig hegyesre formázott gyurmaradírral tudod kialakítani. Ha szükségesnek látod, az utolsó két lépést megismételheted.

A legutolsó kép már azt mutatja, amikor a száj körüli rész is ki van dolgozva. Itt megfigyelhető a felső ajak feletti fény és az alsó alatti árnyék is.

Remélem ez a kis magyarázat és főleg a képek alapos megfigyelése segíteni fog a száj realisztikus rajzolásában. A gyakorláshoz használhatod az alábbi képeket:

Férfi száj - színes

Férfi száj - fekete-fehér

Férfi száj - fekete-fehér kontrasztosított
Kattintás után mindegyik nagyobb méretben jelenik meg. Azért tettem fel három verzióban, hogy mindegyiket meg tudd figyelni. A második kép egyszerűen az első fekete-fehérben, mindenféle változtatás nélkül, míg az utolsón kicsit emeltem a kontraszton, így az árnyékok sötétebbek, a fények világosabbak lettek, jobban elkülöníthetők egymástól. Én ilyen kontrasztosított képről szeretek rajzolni, de ha a 2. jobban tetszik, használhatod azt is. 

Jó gyakorlást!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése