2011. február 19., szombat

Hogyan rajzolj női szájat

Jól elcsúsztam a soron következő leírással, de végre van időm bepótolni. A most következő tutorial szintén Cataclysm-X munkája, így akárcsak az előzőt, ezt is a Deviantarton lehet megtekinteni.


A női ajkak rajzolásának módja természetesen nagyjából megegyezik a férfiéval. A különbség annyi, hogy általában a nők szája lágyabb ívű, esetleg teltebb is, míg a férfiaké határozottabb vonalú, keskenyebb; de ez egyáltalán nem törvényszerű. Ugyanígy nagy általánosságban lehet csak kijelenteni, hogy a nők szája pigmentáltabb, ezért a rajzokon is sötétebb, míg a férfiaké sok esetben világosabb. Ami már jellemzőbb módon nagyobb különbséget jelent, hogy a nők gyakran viselnek sminket: a rúzstól az eredetihez képest akár jóval sötétebb is lehet az ajkak színe, a szájfénytől sokkal fényesebb, ami a rajzunkon több csúcsfényt, összességében erősebb kontrasztot jelent.
Ha már a különbségekről van szó, meglehetősen evidens, de ide tartozik, hogy a nők jobb esetben nem viselnek bajuszt, szakállat. Ez a vicces részt leszámítva azt jelenti, hogy a nők bőre a száj körül egyenletesebb tónusú, sok esetben világosabb, puhábbnak hat.

Térjünk rá a konkrét tutorial tanulmányozására. Mivel ugyanazokon a lépéseken haladunk, mint az előző bejegyzésben, így inkább csak a különbségekre hívom fel a figyelmet.

A legfelső ismét a referenciakép (Charlize Theron), a legtöbb fent említett jellemző megtalálható rajta, vagyis telt, lágy vonalú, és sminket is visel, ezért jóval fényesebb a natúr ajkaknál. Bár egyáltalán nincs sötétre festve a száj, ha meglessük a legalsó képet, vagyis az elkészült rajzot, látható, hogy az mennyivel sötétebb, kontrasztosabb. Az erős kontraszt mindig jól mutat a rajzokon, több életet, mélységet ad a képnek, ezért ilyen esetben lehet vele kicsit "csalni". (Erősen idézőjelben, mert ez egyáltalán nem csalás.)

Az első lépés a szokásos felvázolás. Ebben az esetben a referenciánkon kicsit nyitva van a száj, ezért látszódnak a felső fogak. Fontos, hogy a fogakat nagyon pontosan mérjük ki és rajzoljuk meg, mert a túl kicsi és a túl nagy fogak is természetellenesnek hatnak, gyorsan kiszúrja a néző, ha nem stimmel. A fogak körvonalát halványan rajzoljuk meg hegyes és keményebb ceruzával (2H vagy 4H), semmi esetre se rajzoljuk élesen körbe.

A második lépés a száj alapvető struktúrájának kialakítása, a ceruzavonások követik az ajak formáját, a csúcsfény helye kimarad. A száj belseje értelemszerűen vetett árnyékban van, vagyis teljesen sötét, ehhez most elegendő 2B-s ceruzát használni, később ha szükséges, ráerősíthetünk még sötétebbel is.

A következő lépésben válik igazán izgalmassá és realisztikussá a dolog, itt adunk mélységet a rajznak. Az árnyalatok megerősítésén túl, itt dolgozza ki a fogakat is. Figyelj arra, hogy a fogak nagyrészt árnyékban vannak, ezért semmiképp sem simán fehérek, de még csak nem is világosszürkék. Figyeld meg alaposan, hol és mekkora területen csillan meg rajta csúcsfény. Itt ugyan nem írja, de azt javaslom, hogy a fogak árnyalásához csak kevés grafitot használj közvetlenül a ceruzáról, sokkal puhábbnak hat az árnyalás, ha majd a papírceruzára került porral dolgozol. Főleg a fogak találkozásánál kell ügyelni, hogy ne legyen éles vonal, mert az úgy néz ki, mintha rés lenne köztük. Minden egyes fogra gondolj úgy, mint egy kicsit domború felületre, és ennek megfelelően árnyald.

Elérkeztünk az elmosás fázisához, megint csak ügyelj arra, hogy ugyanabban az irányban használd a papírceruzát, mint ahogy a grafittal húztad a vonalakat. Az elmosástól az egész rajz puhábbnak hat.

Következik a visszaerősítés, az elmosástól kifakult részeket visszasötétítheted ceruzával, a csúcsfényeket visszaszedheted gyurmaradírral. Ahogy korábban is említettem, az elmosás-visszaerősítés nem feltétlenül egy-egy lépés, egészen addig lehet ismételgetni, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel.

Az utolsó kép az elkészült rajz, immár a száj körüli területtel is. Figyeld meg az erős fényt a felső ajak felett, az ún. Cupidó-íven, illetve az alsó ajak által vetett árnyékot.

Végezetül egy referenciafotó két változatban (eredeti és kontrasztosított) a gyakorláshoz. Ez ugyan nem "fogas" fotó, de majd készítek egy külön posztot referenciafotókkal, amiben lesz mindenféle.


Referenciafotó száj rajzolásának gyakorlásához


2 megjegyzés:

 1. Nagyon tetxik a blogod, imadok rajzolni és itt egy csomo apro kis trükköt és éxrevételt találtam amit eddig nem tudtam vagy csak nem tudatositottam :)
  UI:xivesen olvasnék a haj rajzolásárol is, illetve az arc és maga a bör rajzolásárol egéxében

  köxi a sok haxnos infót.
  Üdv. Tündi

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tetxik a blogod, imadok rajzolni és itt egy csomo apro kis trükköt és éxrevételt találtam amit eddig nem tudtam vagy csak nem tudatositottam :)
  UI:xivesen olvasnék a haj rajzolásárol is, illetve az arc és maga a bör rajzolásárol egéxében

  köxi a sok haxnos infót.
  Üdv. Tündi

  VálaszTörlés