2011. február 19., szombat

Fogak rajzolása

A fogak rajzolásától sokan tartanak. Őszintén szólva ha mód van rá, sokszor én is inkább olyan referenciafotót választok, ahol csukva van a száj, mert az egyszerűbb. Azért mégse lehet mindig megúszni, nem rajzolhatunk csak azért folyton komoly, morcos arcokat, mert néhány foggal meg kell küzdeni. Ez is csak gyakorlás kérdése, valamint a pontos megfigyelésé.

Az előző bejegyzésben már említettem néhány dolgot, de most igyekeztem összeszedni a főbb tudnivalókat, amikre fog rajzolásakor ügyelni kell:
- a méretükre, legyen pontos, mert kis elcsúszás is zavaróan hathat a végső képen.
- A fogak találkozására árnyalatváltozásként gondoljunk és így is ábrázoljuk, semmiképp se egy éles vonallal, mert az képregényszerű lesz, illetve fogak közti rés érzetét kelti. Ha kell, csak a papírceruzán maradt grafitporral árnyaljunk, ez megóv az éles vonalaktól.
- Minden egyes fogat, ami látszik, külön-külön rajzoljuk meg. Keressük meg mindegyiken a fényeket és árnyékokat. Szem előtt kell tartani, hogy a fog többé-kevésbé domború, így itt is felhasználhatók a gömbről tanultak.
- A fog semmi esetre sem fehér, még a csúcsfény is csak ritkán. Alaposan ellenőrizd le az árnyalatokat, sokszor sötétebb lesz, mint gondolnád. Minél hátrébb van egy fog, annál több árnyék esik rá.
- A felső fogsor tetejére a felsőajak, az alsó fogsorra pedig sokszor a felső vet árnyékot.

Ez csak minta, az eredetiért kattints a lenti linkekre

Nagyjából ennyi jutott eszembe, de szerencsére találtam egy remek rajzot, és főleg annak a wip-jét, ezt nagyon érdemes hosszasan tanulmányozni, és közben összehasonlítani a leírtakkal. 

A rajz Lion83 munkája, A4-es lapra készült, tehát nagy méretű és ezért nagyon részletesen kidolgozott. Az eredeti képet itt találod, a wip-et, vagyis a kidolgozás fázisait pedig itt. A Download image feliratra kattintva kijön nagyban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése