2011. január 20., csütörtök

A fej és arc arányai

Néhány nagyon alapvető anatómiai szabályosságról lesz most szó, amely segít a portrérajzolásban. Aki élő modellről rajzol, annak ennél jóval többet kell elsajátítania, ehhez ajánlott Barcsay Jenő Művészeti anatómia című könyve. Fényképről rajzolásnál viszont, ha a képet alaposan megfigyelve, négyzetháló vagy mérés segítségével rajzolunk vázlatot, akkor inkább ellenőrzésképpen jó, ha tisztában vagyunk ezzel a néhány szabállyal.
- Először az 1., 2. és 3. vonalat, illetve a köztük lévő távolságot figyeld meg. Látni fogod, hogy a szem pontosan középen helyezkedik el a fejen, vagyis egyforma távolságra az álltól és a fejtetőtől. Ezt azért fontos tudni, mert az emberi agy hajlamos azt érzékelni, hogy a szemek feljebb vannak a koponyán, és az archoz képest lényegtelenebbnek tűnő felső részt kisebbnek tekinteni, elhanyagolni.

- Az 1., 4. és 5. vonal szintén egyenlő távolságokat jelöl, ez egyben a fül nagysága is;

- Az orrcimpa alja és a szem belső sarka egyvonalban vannak;

- A száj sarka és az írisz közepe, vagyis a pupilla szintén egyvonalban vannak.

- Ami a képen nincs bejelölve, de fontos: a két szem közti távolság általában pontosan egy szemnyi.

Egyéni eltérések természetesen mindig vannak, lehet valakinek közel- vagy éppen távolülő szeme - ezt pontosan akkor érzékeljük így, ha kicsivel kisebb vagy nagyobb a két szem közötti távolság, mint egy szem nagysága -, illetve a fenti megállapítások a teljesen szemből nézett felnőttekre vonatkoznak. Gyerekeknél a fej arányai még mások, ahogy idős korban is változhatnak egy keveset. A fej elfordulásával vagy bólintásával pedig már figyelni kell a rövidülésre is.

6 megjegyzés:

 1. Szervusztok !

  Nekem sokat segített ez a arányos rajz de nagyon hiányzik, hogy nem látszik (vagy nem találom)a profil a képen.hogyan tudnék hozzájutni?

  Köszönettel miklós

  VálaszTörlés
 2. A profilról nem volt szó a bejegyzésben. Ezt a képet találtam, amit lehet tanulmányozni: http://i109.photobucket.com/albums/n73/Castia/images/profil.jpg Néhány szóban: 1-2 és 2-3 közötti távolság azonos, az orr töve a fülcimpával van egyvonalban, az orr teteje pedig nagyjából a szemöldök kezdeti pontjával. Ez egy általánosság, nem mindenkinél egyezik tökéletesen.

  VálaszTörlés
 3. Kedves "Castia"

  Köszönöm a segítséget !!
  Én szobrászkodom és nem tanultam csak sikerült úgy magamtól és nem akarok szarvashibákat elkövetni.
  Köszönöm a segítséged.

  VálaszTörlés
 4. Szívesen. :) A szobrászkodást biztosan még nehezebb lehet autodidakta módon elsajátítani, mint a rajzolást, hiszen az egy 3D-s műfaj. Azt javaslom, nézz be a canadahun fórumán lévő Artist's handbook topikba (fent a lap tetején, vagy a Források bejegyzésben találsz hozzá linket), hátha találsz komolyabb anyagokat segítségnek.

  VálaszTörlés
 5. emiatt az oldal miatt vettek fel egy művészeti egyetemre ngyon köszönöm

  VálaszTörlés
 6. Ó.. ez egy picit biztos túlzás, lehetett még más oka is. :) Nagyon örülök, hogy hasznodra volt és gratulálok!

  VálaszTörlés