2010. augusztus 17., kedd

Vázlatkészítés egyszerűen: a négyzetháló, avagy rács

A négyzetháló segítségével történő rajzolást először Albrecht Dürer alkalmazta. Dürert rendkívül izgatta a perspektíva és művészetében mindig a tökéletességre törekedett. Így találta fel és alkalmazta a képen látható szerkezetet: a keretre feszített drótok négyzethálót hoznak létre, melyen át a művész - mindig ugyanabból a pontból nézve - egyszerre egy négyzetbe eső részletet figyel meg, majd rajzolja le a hasonlóképpen rácsozott papírjára. Ez segít a rövidülés pontos megfigyelésében.

Albrecht Dürer: Egy rajzoló perspektivikus rajzot készít egy nőről (1525)

Az eszköz nem bonyolult, akár házilag is elkészíthető egy fakeretre vagy állványra. Sőt, kisebb "nézőkéket" egy kartonlap és damil felhasználásával is készíthetünk. Használatkor arra viszont nagyon kell ügyelni, hogy mindig ugyanabból a magasságból, ugyanabban a szögben, sőt ugyanazzal a szemünkkel (a másikat becsukva) nézzünk át rajta.

Rácsos állvány csendélet rajzolásához
Különböző méretű és beosztású nézőkék
Ezek mind az élő modellről való rajzolást segítik. Ha viszont fényképről rajzolunk, jóval egyszerűbb dolgunk van, hiszen a fénykép már maga is sík, tehát nem nekünk kell átfordítani a 3D-s valóságot 2D-be.

Fényképről rajzolásnál a négyzethálós módszert a következőképpen lehet alkalmazni:
 • két példányt nyomtatsz a referenciafotóból (vagy lemásolod az eredeti fényképet) és az egyikre tollal és vonalzó segítségével 1x1 cm-es négyzethálót rajzolsz. A másik példány arra kell, hogy "tisztán" is meg tudd figyelni rajzolás közben a képet;
 • ha értesz a grafikai programokhoz, eleve rányomtathatod a rácsot a képre;
 • vagy egy átlátszó műanyag lapra, esetleg genothermre alkoholos filccel felrajzolod a hálót, majd alácsúsztatod a referenciádat. Ezt a módszert ajánlom, mert csak egyszer kell megcsinálni, és többször is felhasználható.
A rajzlapodra ugyanezt a négyzethálót rajzold fel, ceruzával és nagyon halványan. Legyen annyira halvány, hogy épphogy lásd, mert később ki kell radírozni. Nagyon bosszantó és csúnya is, ha nem sikerül teljesen eltüntetni és nyoma marad a kész rajzon.
1x1 cm-t írtam, de igazából szabadon választott, hogy mekkora négyzeteket szeretnél. Ha van a vonalzódon olyan beosztás, akkor lehet 1x1 inch (kb. 1,5 cm), de akár 2x2 vagy 3x3 cm-es is. A sok részletet tartalmazó referenciához ajánlott a kisebb beosztás, ahol kevesebb a részlet, ott megfelel a nagyobb is.

A legkényelmesebb, ha 1:1 arányban dolgozol, de ez se kötelező: a rács segítségével könnyen nagyíthatod vagy kicsinyítheted a rajzodat a referenciához képest. Például a fotód A4-es lapra készült, de te A3-asra szeretnél rajzolni: a képre 1x1 cm-es hálót készíts, a rajzlapodra viszont 2x2 cm-est. Ezzel kétszeresére nagyítasz. Csak az arány a fontos, ami egy négyzetben van a képen, az egy négyzetbe kerüljön a vázlaton is. Mindig az adott négyzet sarkaihoz vagy oldalaihoz viszonyíts.

Ne csak a körvonalakat vidd fel, jó, ha jelzésszinten bejelölöd a csúcsfényeket, a tónusváltozások széleit (nagyjából) vagy egyéb pontokat, amik segítenek később a rajzolásban. Ha megnézed az alábbi képet, a szemöldökön például jelöltem azt a részt, ami ritkásabb, majd azt is, ahol sötétebb a többihez képest. Szintén jelölve van a pupillán, sőt a szemzugban megcsillanó kis fény is, illetve az, hogy meddig tart az alsó szempillasor. Az illusztráció kedvéért alkoholos filccel rajzoltam, hogy jól látható legyen, de hangsúlyozom újra, hogy a vázlaton a rács nagyon halvány, és a vonalak se túl erősek legyenek, mert egy jelentős részét ezeknek is ki kell majd radírozni, amikor már a tónusok és azok változása veszik át a szerepüket.
Ha van kérdés, vagy valami nem érthető, szívesen válaszolok - ez minden bejegyzésre vonatkozik. :)
Vázlat négyzetháló segítségével

2 megjegyzés:

 1. "t 1x1 inch (kb. 1,5 cm)" - khm, az inkabb 2,5 cm akart lenni szerintem
  egyebkent nagyon jo az oldal es a cikkek, ezuton is koszonom! ;)

  VálaszTörlés
 2. Csatlakozom előttem szóhoz. Fantasztikus ez az oldal! Boldog vagyok, hogy létezik még olyan tanító, aki beavatottak minden részletbe Így valóban Rengeteget fejlődhet, akinek ez az alma. Az enyém teljesült. Köszönöm a tanarnonek mindenre kiterjedő profi s példaértékű oktatását

  VálaszTörlés