2010. augusztus 14., szombat

A puzzle teória

A következő kis gyakorlatnak két célja van: egyrészt megtanít arra, hogy a formákat formának lásd, és ennek megfelelően rajzold; másrészt ha bizonytalan vagy magadban, ez a feladat bebizonyítja: tudsz rajzolni. 

Egy kép van feldarabolva négyzetekre, minden kis négyzet be van számozva. Semmi más dolgod nincs, minthogy (nyomtatás után) az egyes négyzetekben lévő alakzatokat bemásold az üres négyzethálóba, a számozásnak megfelelően. Ne foglalkozz azzal közben, mit ábrázol a kép, ne is próbáld meg kitalálni, csak az aktuális négyzetben lévő formára figyelj. Ugyanezt kell majd tenned akkor is, amikor vázlatot készítesz valamiről: ha nem tudod kiverni a fejedből, hogy "ez a szem (fül, orr, száj, stb.), túl bonyolult ahhoz, hogy le tudjam rajzolni", akkor egyrészt begörcsölsz rajta, másrészt a fejedben, a memóriádban tárolt sémákkal kezded el helyettesíteni azt, amit valójában látsz. A vonalakat, íveket, szögeket és arányokat kell megfigyelned, hogy a négyzet sarkához vagy oldalához képest honnan indul, merre hajlik és hova érkezik az alakzatod.3 megjegyzés:

 1. Szia! 
  Tetszik ez a puzzle-s módszer! :) Viszont lehetne egy kérdésem? A jobb oldali oszlopban némelyikben nem látszódik a szám esetleg még a fekete részből is hiányzik...az ki tudnád javítani vagy legalább a számokat el tudnád küldeni fentről lefelé  szép sorban erre az e-mailra? : hober.krisztian20gmail.hu
  Ha esetleg az egész képet sikerülni kijavítani akkor azt is megköszönném! :)
  Nagyon tetszik az oldal! Minden jót! 
  Krisztián

  VálaszTörlés
 2. Lefotóztam a könyvből a képet, habár így kicsit homályos lett, de nagyobb. Azért leírom a számokat is, fentről lefelé: 56,4,69,31,75,109,54,10,92,15,61,44,6.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépen köszönöm! :) Sikerült megcsinálni!

  VálaszTörlés