2010. augusztus 12., csütörtök

Összemosás gyakorlat haladóknak

Először is, amint látható, ma új ruhát kapott a blog. Szerettem volna, ha a bejegyzések sávja szélesebb, hogy a videók ne lógjanak rá az oldalsávra, ráadásul ez színesebb és magyarosítani is könnyű volt. Kicsit kellett rajta kalapálgatni itt-ott, de élveztem, hiányzott már a kódokkal való bütykölés (régebben foglalkoztam ilyesmivel).

Ami a poszt tárgyát illeti, ez lesz az utolsó ilyen gyakorlat, ígérem. :) Nem is lesz szükség többre, mert ha már ez is megy, akkor magabiztosan léphetsz tovább.

A gyakorlat egy másik oldalról származik, a képre kattintva jutsz el oda. (2013.02.18.: Az oldal időközben megszűnt, de szerencsére sikerült lementeni pdf-ben, valamint a képeket külön is. A bejegyzés aljára felteszem a letöltési linkeket, onnan meg lehet nyitni! -szerk.) A "Practice sheet" alatti képet lementve és kinyomtatva kész vázlatot kapsz, amit a mintának megfelelően kell árnyalni, de ha belelendülsz, akár saját formákat is kitalálhatsz. Főleg az utolsó három minta nagyon jó példa arra, hogy ugyanabból az egyszerű sík körből különböző árnyalással mennyire különböző térbeli formákat lehet ábrázolni.
A feladatot ugyanúgy kell végrehajtani, ahogy az eddigieket: mindig a legsötétebb résszel kezdj, és a ceruzáddal kövesd a formát. Csinálhatod úgy is, hogy a középtónusig rajzolsz ceruzával, majd a világosabb részekre papírceruzával viszed át a grafitot, de létrehozhatod az átmenetet végig ceruzával is, egyre kisebb nyomással, kevesebb rétegben árnyalva. Jó gyakorlást!Elmentett oldal pdf-ben
Elmentett kép nagyban
Elmentett gyakorló ábra (practice sheet)

4 megjegyzés:

  1. Szia, eltünt az àbra eredeti oldala. Kicsiben igy alig làtni a formàkat, àrnyalatokat. Tudsz segiteni? Esetleg neked megvan az eredeti àbra?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ildi, köszi hogy szóltál! Szerencsére sikerült visszakeresni az oldalt (ilyen esetekben az archive.org-on kis szerencsével meg lehet találni az eltűnt/megszűnt weblapokat). Feltettem a bejegyzésbe a linkeket!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés