2010. július 29., csütörtök

Mi kell a rajzoláshoz? (1. rész)

Kézenfekvő a válasz, papír és ceruza. Ezek mindenképpen kellenek, de azért akad még néhány eszköz, amire szükséged lesz. A rajzolás szerencsére nem a legköltségesebb hobbik közé tartozik, az igazán szükséges dolgokat be lehet szerezni néhány ezer Ft-ért is kezdetben, aztán ahogy fejlődsz, bővítheted az eszközeid tárát, vagy lecserélheted minőségibb darabokra.


Papír: a tónuselmosásos módszerhez olyan papírra lesz szükséged, ami a lehető legsimább felületű és elég vastag, nehéz (150 g/m2-től felfelé). A fénymásolópapír legfeljebb firkálásra jó, felejtsd el. Összegyűrődik, a radírozás gyorsan tönkreteszi, nem elég tartós. A vázlatfüzetként, tömbben árusított rajzlapokkal általában az a baj, hogy nem elég sima felületű, a papírnak úgymond "foga" van. Ha besatírozol grafittal egy kis felületet, látni fogod, hogy pici fehér részek, vonalkák maradnak fehéren - ezek azok a kis mélyedések, ahova a ceruza hegye nem tud bejutni. Ha sűrűn vannak ilyen kis lyukak, túl texturált a papír, rontani fogja a rajzod minőségét. Gyakorláshoz vegyél műszaki rajzlapot - lehet tömbben is kapni - vagy Dipa néven árult papírt. Később, a jobb rajzaidhoz kis utánajárással (és drágábban) beszerezhetsz Bristol smooth papírt is művészellátókban, ez a legideálisabb ehhez a technikához, mivel szinte tökéletesen sima. A texturáltság egyébként még a papír két oldala között is eltérő lehet, így rajzolás előtt próbáld megvizsgálni, melyik oldal a simább.

Ceruza: a ceruzák keménység alapján vannak jelöléssel ellátva, a H jelölésűek kemények (9H a legkeményebb), a B jelölésűek puhák (9B a legpuhább), a kettő között pedig létezik még F és HB jelölés is, így jön ki összesen 20 keménységi fokozat. A 9H és 9B jelölést nem minden gyártó használja, ők csak 8-ig osztályozzák a ceruzáikat.
forrás: Wikipedia
Természetesen nem lesz szükséged 20 ceruzára. Ami azt illeti, Lee Hammond például egyáltalán nem használ mást, csak 0,5-ös mechanikus ceruzát (gyerekkoromban csak simán rotringnak hívtuk, függetlenül a márkájától), amibe - ez fontos! - 2B-s hegyet tesz. Az a hegy, ami a megvásárlásakor benne van, általában HB-s, tehát ki kell cserélni. A mechanikus ceruza nagy előnye, hogy nem kell hegyezni, márpedig a ceruzának rajzoláshoz mindig hegyesnek kell lennie; csak a hegyes hegy jut el a papír fogai közé, a tompa nem fér be, átsiklik a recék felett. A rajzolás nagy részét épp ezért én is mechanikus ceruzával végzem, de a 0,5-ös mellett a kisebb részletekhez jól jön a 0,3-as (vagy 0,35-ös, márkától függően), a nagyobb felületekhez pedig a 0,7-es. Ezek lehetnek második körös beruházások is, ha majd úgy érzed, szükséged van rá.

Viszont azt gondolom, csak a 2B-s töltőceruza önmagában nem elég. Lee Hammond úgy oldja meg a sötétebb árnyalatokat, hogy több réteget visz fel a grafitból, amire gyakran szükség is van, de két dolgot tudni kell a grafit természetéről: az egyik, hogy szürke, és több rétegben is csak sötétszürke lesz, nem fekete; a másik, hogy minél több a réteg, annál inkább előjön a csillogása, ami zavaró lehet. Ezért jó, ha van a puhább (sötétebb) ceruzákból is néhány, mondjuk egy 4B, 6B, 8B, valamint a keményebbekből se árt egy HB-s és egy 2H-s. Az utóbbiakból lehet venni mechanikus ceruzába való belet is, csak akkor jó, ha több van belőlük és felcímkézed, hogy melyikbe milyet töltöttél, mert állandóan cserélgetni a hegyet kissé macerás lenne.

Tudni kell még, hogy bár a legtöbb ceruzagyártó a fenti jelölésrendszert használja, az egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy pl. egy 2B-s ceruza milyen puha/sötét legyen. Ha vásárláskor van rá lehetőséged, próbáld ki egy darab papíron, hogy ugyanolyan nyomás mellett, ugyanolyan jelölésű, de különböző márkájú ceruzákkal besatírozol egy kis részt - valószínűleg látni fogod, hogy van különbség az árnyalatok között. Nekem van olyan HB-s ceruzám, ami árnyalatban egy másik márka 2B-jének felel meg. Épp ezért ajánlott, hogy ugyanazon márka ceruzáiból válaszd ki a készletedet, vagy ha különbözőekből válogatod össze, akkor készíts magadnak egy kis tónuslistát, hogy valóban legyen köztük világosabb és sötétebb is. Amúgy a márka inkább ízlés kérdése, nagyon jók a Koh-I-Noor, a Faber-Castell vagy a Lyra ceruzái is (az utóbbiból találsz csak 9B-set). A mechanikus ceruzába való bélből én Faber-Castellt használok, ez vált be legjobban. Ceruzából pedig a fenti márkák egyes darabjain kívül van egy hatos szett Staedtler Mars Lumograph-om is, amit nagyon szeretek. A különlegessége az, hogy ennek a 8B-s ceruzája valóban fekete, míg a 7B-s nagyjából a Lyra 9B-sének felel meg. Ezek már prémium minőségű ceruzáknak számítanak, akárcsak például a művészellátókban kapható Derwent, ami talán a legjobb márka a művészceruzák között, de természetesen az ára is ennek megfelelő.

Kipróbálhatod még a Progresso elnevezésű grafitrudakat is, ezeknek egyáltalán nincs fa burkolata. Mivel tömör grafitból vannak, hegyezésükkor csak grafitpor keletkezik, amit akár fel is használhatsz árnyalásra.

A folytatásban a papírceruzákról, radírokról és egyéb eszközökről lesz szó.

16 megjegyzés:

 1. Nagyon jó összefoglalás,kösz hogy leírtad ezeket.

  VálaszTörlés
 2. Szia, esetleg tudnál segíteni,h Prismacolor ceruzát hol tudnék venni??

  Zsu

  VálaszTörlés
 3. Prismacolort csak külföldről tudsz rendelni, sajnos. Amerikából a dickblick.com-ról, de elég magas a postaköltség, csak akkor éri meg, ha nagyobb készletet vásárolsz. Angliából rendelve a ceruzák ára magasabb, de a postaköltség kedvezőbb lehet. Szettet rendelhetsz innen: http://www.refuelled.com/prismacolor-pens-pencils-c-236_30_225.html egyesével pedig a 1buy1pencils.co.uk oldalról. Tőlük már rendeltem, korrektek és gyorsan ideért a csomag.

  VálaszTörlés
 4. Szia! Irtad, hogy Lumograph-ot használsz. Hol vásároltad? Köszi a választ

  VálaszTörlés
 5. Szia! Irtad, hogy Lumograph-ot használsz. Hol vásároltad? Köszi a választ

  VálaszTörlés
 6. Volt egy kérdés, amit megkaptam mailben, de most nem látom... Na mindegy, azért leírom a választ a Lumograph ceruzákkal kapcsolatban: a készletet (HB-től 8B-ig) az angol ebayről rendeltem, de a Müller drogéria írószerrészlegén is kapni néhány félét, talán HB, F, 2B és esetleg még 2H, nem emlékszem pontosan.

  VálaszTörlés
 7. Szia. 

  Nagyszerű a blogod :) Öröm olvasni :) ne szüntesd meg ! :D

  VálaszTörlés
 8.  Köszi!
  Megszüntetni semmiképp... csak mindig van egy csomó ötletem, aztán mindig halasztódik a megvalósítás... :(

  VálaszTörlés
 9. Mi a véleményed a derwent ceruzákról? :)

  VálaszTörlés
 10. Grafitom nincs tőlük, de a szénceruzáim és akvarellceruzáim nagyon jók. A Derwent egy elég neves márka, biztos hogy a grafitjai is minőségiek.

  VálaszTörlés
 11. megmondom őszintén én csalódtam benne kicsit..többre számítottam.. de grafitból szerintem inkább faber-castell

  és hiába az eltérő számozás...a faber 7b-se sötétebb mint a derwnet 9b-se...

  most szereztem be egy 38 db-os derwent készletet skicc készletet...és így őszintén szólva nem vagyok tőle elájulva. pl a gömbös tutorialt a grafittal nem is tudom szépen megcsinálni..csak a szénnel...

  VálaszTörlés
 12. Na majd ha látok valahol darabra árulni Derwent grafitot, kipróbálok párat. Egyébként továbbra is a Staedtler Mars Lumograph-t és Lyrát használok, ezeket szeretem.

  VálaszTörlés
 13. van olyan email címed amit naponta megnézel? vagy tudnánk váltani valahol így pár szót? lenne pár kérdésem..és jobb szeretem a beszélgetéseket real timeban lebonyolítani :D:)

  VálaszTörlés
 14. Legfelül a zöld levélke ikon alatt van a mailcímem.

  VálaszTörlés
 15. Tisztelettel, ha kedveskedni akarok egy ismerősnek aszt érdekli mivel készült a művem?

  VálaszTörlés