2010. július 27., kedd

Források

Ahogy előzőleg említettem, mindenfélét összeolvastam, ami rajzolással kapcsolatos, és továbbra is keresem-kutatom a forrásokat, honnan lehet tanulni. Elsőként hadd említsem meg legnagyobb segítségemet, a CanHun The Artist's Handbook topikját, mely valódi kincsesbánya. Itt található meg ebook formában a legtöbb könyv, ami a hasznomra volt, ezek alapján igyekszem a tapasztalataimat leírni, sokszor fogok hivatkozni egyes szerzőkre, könyvekre.

Rajzolni mindenki tud, csak a gyerekkor múlásával, külső hatásoknak köszönhetően sokan elfeledkeznek róla, eltemetik magukban a művészt - ez a jobb agyféltekés módszer kiindulópontja, és a tanfolyamokon még a szkeptikusoknak is bebizonyítják, hogy a rajzolás nem kézügyesség kérdése, és nem is kivételes tehetségű zsenik privilégiuma. Aki tud írni, az rendelkezik a rajzoláshoz szükséges kézügyességgel is, a tehetség pedig fejben dől el. A rajzoláshoz egyetlen igazán fontos képesség kell, ez pedig a látás, ami fejleszthető.
Ha valaki nem tud elmenni egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra, akkor is ajánlom, hogy olvassa végig Betty Edwards könyvét, ismerje meg a módszert, szánja rá az időt és végezze el a leírt gyakorlatokat. A tanfolyam nagy előnye, hogy ott semmi más dolgod nincs, mint a rajzolással foglalkozni, nem vonja el a figyelmedet a család, a napi feladatok, négy napot csak erre szánhatsz. De ha kellő nyugalmat tudsz magadnak biztosítani legalább egy-egy hétvégi délutánra, akkor pusztán a könyv segítségével is elsajátíthatod a módszert. Ráadásul a gyakorlatok igazán szórakoztatóak, én nagyon szerettem a fejjel lefelé fordított Picasso rajz másolását és a negatív teres gyakorlatokat is. Biztatásként megmutatom a saját 1. és 3. napi rajzomat is.

1. nap
3. nap
 Talán később visszatérek még a jobb agyféltekés rajzolás módszerére, de erről fellelhetők anyagok az interneten, illetve bárkinek a rendelkezésére áll a könyv is magyarul, sőt ha jól emlékszem, Betty Edwards saját oktatóvideója is megtalálható a már említett topikban, ráadásul egy kedves olvtárs még feliratot is készített hozzá; ehhez nagyon nem tudnék mit hozzátenni. Inkább áttérnék egy hasonlóan népszerű rajzoktató könyveire, amiknek segítségével, ha picit más módszerrel is, de szintén nagyon gyorsan és könnyen lehet fejlődni a rajzolásban: ő Lee Hammond, akinek kb. 20 könyve jelent már meg a témában. Lee kifejezetten a realisztikus ábrázolásra törekszik, akár portréról, akár csendéletről, állatokról vagy tájképről legyen szó. A blogban terveim szerint legelőször az ő módszerét fogom bemutatni lépésről lépésre, mert többé-kevésbé én is ezt követem. Hogy miért csak többé-kevésbé, arról később még lesz szó. 

Forrásként mindenképp meg kell említenem még azokat az amatőr-félprofi-profi rajzolókat, akik a Youtube-on, a DeviantArton vagy saját honlapjukon tutorialok formájában megosztják tudásukat. Sokat fogok közülük is "szemezgetni".

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése